keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Portfoliotehtävä 3 jatkoa

Vaikeissa elämäntilanteissa usein kuulee ihmisten sanovan, että "Kaikella on syynsä". Pohdi sanontaa ja sen merkitystä: millaisilla tekijöillä ikäviä tai yllättäviä sattumuksia voidaan selittää ja voiko ihminen vaikuttaa itselleen tapahtuviin asioihin? 


2. Vasta kun olet tehnyt edellisen tehtävän, tutustu diamateriaaliin oheisessa linkissä.

https://www.dropbox.com/s/og3uj7f4w21a2um/FIL3%20-%20OSA%202.ppt


Kirjoita sen jälkeen edellisen tehtävän perään juuri oppimiesi käsitteiden pohjalta uusi vastaus samaan kysymykseen. Säilytä molemmat. 



Ihminen ei voi vaikuttaa itselleen tapahtuviin asioihin, sanoo ihminen, joka on deterministi. Sanonta "kaikella on syynsä" sopii hyvin deterministiseen maailmankuvaan. Mikään tapahtuma ei sen mukaan tapahdu ilman syytä. Jokainen tapahtuma taas johtaa, luonnollista syy-seuraus -ketjua myöten, taas uuteen, ennaltamäärättyyn tapahtumaan. Ihmisen elämäkin on vain tapahtumaketju, jossa ihminen vaeltaa tapahtumasta toiseen.

Deterministinen ajattelutapa johtaa helposti ajatteluun, että mihinkään asiaan ei voi itse lopulta oikeasti vaikuttaa. Elämämme on alusta asti ennaltamäärättyä. Ihminen voi kuvitella, että tietyillä valinnoillaan hän on päätynyt juuri siihen missä on, vaikkapa monikansallisen firman toimitusjohtajaksi, vaikka toisilla valinnoilla, jotka hän tietoisesti onnistui välttämään, sama henkilö olisi päätynyt leipäjonoon ja alkoholismin kouriin. Tämä on kuitenkin vain kuvittelua, koska todellisuudessa henkilö ei mitenkään olisi voinut valita toisin, koska niin on jo ennaltamäärätty. Kausaaliketju ei katkea eikä muutu kesken kaiken. Äärimmäistä determinismiä kutsutaan fatalismiksi, kohtalonuskoksi: mihinkään itselleen tapahtuvaan ei voi oikeasti vaikuttaa. Voidaan jopa ajatella, että vastuuta ei tarvitse ottaa mistään. Pikkupoika voisi selittää rikottuansa ikkunan kivellä, että ei olisi muutakaan voinut tehdä. Ikkunan rikkominen oli ennaltamäärätty jo ajat sitten.

Indeterminismi on determinismin vastakohta. Se ei usko, että kaikki maailmankaikkeudessa tapahtuvat tapahtumat nojaa tiukasti syy-seuraus -ketjuun, vaan yksilö pystyy vaikuttamaan valinnoillaan asioiden kulkuun. Puhutaan vapaasta tahdosta. Myös sattuma on mahdollinen.

Vapaan tahdon olemassaolo on moraalikasvatuksen perusta. Edellä olleessa esimerkissä, mutta nyt vapaan tahdon kanssa, pikkupoika olisi voinut vaikuttaa tapahtumien kulkuun olemalla rikkomatta ikkunaa, koska hän tietää sen olevan väärin. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa, jos vapaa tahto on olemassa: joko rikkoa ikkuna tai sitten jättää se rauhaan. Asia on pojan ratkaistava itse. Koska vaihtoehtoja on, moraalikasvatuksella pyritään aiheuttamaan se, että poika tekee paremman, moraalisesti oikeamman ratkaisun.




3. Tutustu lyhyeen materiaaliin kaaosteoriaan liittyen.

https://www.dropbox.com/s/76gbpsrftwd2zzh/Kaaosteoria.pdf
 Millaisia ajatuksia se sinussa herättää? 

Kaaosteoriaan liittyy deterministinen syy-seuraus -ketju ja maailman ennaltamääräytyneisyys sekä ennustettavuus. Determinismin mukaan maailman kulku on periaatteessa ennustettavissa. Kaaosteoria osoittaa sen, että tuskin koskaan pystymme ennustamaan tulevaisuutta ja tulevia tapahtumia.

Tehtävä on kuitenkin mahdoton ihmiselle tai tietokoneelle. Jos halutaan vaikka saada selville, sataako Joensuussa ensi maanantaina, täytyisi ennustukseen ottaa mukaan pienen pienikin muuttuja. Kukaan ei pysty ennusmaan tulevaisuutta, kun muuttujia on miljoonia, miljardeja, huikea määrä. Ja, jos yksikin muuttuja onkin tällä kertaa erilainen, lopputulos voi olla aivan jotain muuta. Ehkäpä juuri sen pienen tekijän takia ensi maanantaina koko Joensuuta ei ole olemassakaan, silloin emme voi odottaa sadetta kaupunkiin.

Kaaosteoria ei kuitenkaan osoita, että eläisimme totaalisen kaoottisessa maailmassa. Teoria kertoo sen, että maailmassamme olevat tapahtumaketjut eivät ole yksinkertaisia. Mutta asiat luultavasti tulevat kulkemaan luonnonlakiensa mukaan melko varmasti tulevaisuudessa samalla tavalla kuin ne ovat menneet aikaisemminkin, vaikka tiedostamme, että pienikin tekijä voi aiheuttaa tapahtumaketjun, jolla on valtavia vaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti