maanantai 28. tammikuuta 2013

Portfoliotehtävä 13

Pohdi, millaisia tieteellisiä vallankumouksia/paradigman muutoksia tieteessä on tapahtunut viimeisen vuosisadan aikana ja millaisia kenties tullaan vielä näkemään? Entä millaisten asioiden tieteellisyydestä nykypäivänä kiistellään?

Kuten filosofi Thomas Kuhn on väittänyt, tiede on edennyt harppauksin kohti todempaa tietoa viime vuosisadan aikana. Hän kutsui näitä harppauksia tieteellisiksi vallankumouksiksi. Vallankumouksesta on kyse silloin, kun entinen teoria jostakin tarkkailtavasta aiheesta romuttuu täysin ja tilalle otetaan uusi teoria, joka vastaa totuutta paremmin.

Tieteellisen vallankumouksen tai paradigman muutoksen sallii tieteen yksi kriteeri. Teoriat on mahdollista kumota, falsifioida. Ei voida sanoa sellaista tiedettä oikeaksi tieteeksi, joka nojaa johonkin fundamentaaliseen perustaan eikä ole korvattavissa uudemmilla teorioilla.

Tieteellisiä vallankumouksia ovat 1900-luvulla olleet mm. DNA:n selvittäminen, suhteellisuusteorian keksiminen ja sähkön sekä fossiilisten polttoaineiden hyödyntämiseen käytettävien välineiden keksiminen. Psykologian saralla behaviorismista luopuminen ja kognitiviisen psykologian kehittäminen oli vallankumous. Yleensä paradigman muutos on tapahtunut hitaasti: radioaktiivisuus löydettiin jo 1800-luvulla, mutta tarpeeksi tietoa siitä saatiin vasta 1940-50 -luvuilla, jotta päästiin hyödyntämään radioaktiivisten aineiden ominaisuuksia energiantuotossa (ja ikävä kyllä aseissa).

Tulevaisuudessa tullaan kenties löytämään ratkaisu tuottaa fuusioenergiaa. Myös atomien rakenne ja maailman aineellisten partikkeleiden sisus tullaan luultavasti ratkomaan. Kenties nämä molemmat selvittyvät kertaheitolla. Todennäköisempää on, että vasta lukuisten vuosien ja useiden teorioiden ja teorioiden kumoamisten jälkeen päästään tavoitteeseen.

Näennäistieteellisten asioiden tieteellisyydestä kiistellään kovasti. Mm. homeopatialla, parapsykologialla ja astrologialla on vahvat kannattajakunnat, jotka haluavat nostaa teoriansa tieteellisen tiedon tasolle. Näitä teorioita ei voida yleisesti hyväksyä tieteeksi, koska ne eivät noudata jotain tieteelle asetettua kriteeriä. Tieteen tulee olla filosofi Raimo Tuomelan mukaan
  • objektiivista
  • testattavaa
  • kriittistä
  • edistyvää
  • itsekorjaavaa
  • itsenäistä 
Teoria voi pysyä pseudotieteenä vaikkapa sen takia, että sitä voidaan testata vain tietyissä oloissa. Jos levitaatio onnistuu pseudotieteilijän kotona, mutta ei laboratorio-olosuhteissa, ei testattavuuskriteeri teorian osalta täyty.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti