Tuleeko tieteen avata silmänsä yliluonnolliselle?
Jälleensyntyminen ja rajakokemukset ovat perinteisesti kuuluneet uskontojen piiriin. Viime vuosisadan aikana niiden tutkimista on yritetty myös tieteen parissa. Tiedeyhteisö ei ole hyväksynyt paranormaalien ilmiöiden tutkimista oikeaksi tieteeksi, vaan se on antanut sille pseudotieteen leiman: tiede, joka on melkein kuin tiedettä, mutta kaukana oikeasta, tieteellisestä tiedosta. Täysin objektiivista, testattavaa ynnä muita tieteen kriteereitä täyttävää teoriaa esimerkiksi kuolemanjälkeisestä elämästä ei ole olemassa, siksipä se ei ole tiedettä.Yle Teemalla esitetyllä dokumentilla Mielen salattu voima (2/3) ihmiset puhuvat avoimesti omista yliluonnollisista kokemuksistaan. On lapsi, joka kertoo hämmästyttävän yksityiskohtaisia tietoja entisestä elämästään, ihmisiä, jotka kertoivat kuolleiden sukulaistensa ilmestyvän heille heidän oman kuolemansa kynnyksellä ja niitäkin, joille äskettäin kuollut on ilmestynyt.
Dokumentilla esitetyt kokemukset ovat vahvasti subjektiivisia. Se asettaa ongelman, joka kahlitsee näitä ilmiöitä tutkivat tieteet pseudotieteeseen. Emme voi sanoa varmaksi, ovatko yliluonnolliset ilmiöt totta. Ainahan joku voi vain valehdella nähneensä kuolleen ihmisen hengen tai vastaavaa tai ilmiön kokenut on epävarma kokemuksensa aitoudesta. Paranormaaleja ilmiöitä onkin selitetty sillä, että kokijat ovat olleet aistiharhan vallassa tai että heillä on ollut ongelmia mielenterveydessä. Lasten muistoja heidän edellisestä elämästään on epäilty: ne saattavat olla kokonaan vanhempien sepittämiä.
Arvostamme suuresti tieteellistä tietoa. Monesti asetamme joko-tai -tilanteen tieteen ja uskonnon välille. Joko hyväksymme tieteen sellaisenaan tai sitten jonkin uskonnon kokonaisuudessaan.
Tiede ei osaa tai suostu selittämään yliluonnollista. Uskontoon yliluonnollinen luonnollisesti kuuluu. Mutta jos haluamme nojata objektiiviseen tietoon, ei pelkkä usko ole tiedon väärti.
Oletetaan, että hyvin ateistinen henkilö, joka uskoo tieteen olevan paras selitys olemassaololle ja muille kysymyksille, joutuu auto-onnettomuuteen. Hän on lähellä kuolla, mutta hänet saadaan kuitenkin pelastettua. Henkilö muistaa tästä melkein kuolemisen tilasta sen, että hänen kauan sitten kuolleet vanhempansa näkyivät hänen edessään täysin eloisina.
Tätä henkilöä jää suuresti vaivaamaan hänen kokemuksensa. Hän yrittää hakea selitystä tieteestä. Tieteellä ei ole tarjota hänelle vastauksia, muuta kuin että ehkä hänen aivonsa käynnistyivät johonkin tilaan ja hakivat hippokampuksesta lohduttavia muistoja helpottaakseen henkilön selviytymistä. Henkilö haluaa selittää kokemuksensa järjellä, ei uskolla, mutta ajautuu umpikujaan. Tämän päivän tiedeyhteisö suhtautuu skeptisesti siihen, että henkilö olisi oikeasti kokenut yliluonnollista.
Ajatus siitä, ettei minkäänlaisia yliluonnollisia kokemuksia tulisi käsitellä objektiivisessa tieteessä, on syytä hylätä. Jos kieltäydymme keskustelemasta yliluonnollisista kokemuksista, kieltäydymme myös ikinä ratkaisemasta niitä. Kokemuksista täytyy käynnistää tutkimuksia, jos selvyyteen halutaan päästä.
Parasta tutkimusten kehittymiselle olisi, jos ihmiset asennoituisivat kokemaansa yliluonnolliseen tietyllä tavalla. Kokemusta ei tule sivuuttaa ja syyttää harhaksi ja sen leimaamista ainoastaan uskonnolliseksi pitää välttää. Tämä asettaisi paineita tieteelle tutkia asiaa ja päästä totuuteen, kun ihmiset vaativat järjellistä selitystä yliluonnolliselle. Sen jälkeenhän yliluonnollisesta tulisi vain luonnollista.
Tiede kehittyy paradigman muutoksilla ja tieteellisillä vallankumouksilla kohti totuutta. Ihmiskunnan ikä lasketaan tuhansissa, ei miljoonissa vuosissa. Tähän asti kehittämämme, nuori tiede ei ole valmista eikä aukotonta, eikä varmasti aukottomaksi tulekaan. Aukkojen täyttäminen varmuudella on onnistunut mielien avoimena pitämisellä. Niin hyvää teoriaa ei olekaan, ettei sitä koskaan voitaisi hylätä. Ehkäpä yksi tulevaisuuden tieteellinen vallankumous onkin uusi teoria tietoisuudesta; eräs dokumentissa esittäytynyt professori nimittäin tutkii tietoisuuden mahdollisuuksia elää, vaikka ruumis kuolee.